Албинизъм

Албинизъм

Албинизъм е  от група на наследствени заболявания, които засягат начина, по който тялото произвежда или разпространява пигмент. Хората с албинизъм имат намалено количество или липса на пигмент в очите, косата и кожата.

Като цяло, съществуват две основни категории на албинизъм, и двете от които причиняват проблеми със зрението, включително намаляване на зрението. Единият вид албинизъм се нарича oculocutaneous албинизъм или OCA. OCA причинява ниска пигментация в очите, косата и кожата.

Вторият вид албинизъм се нарича очен албинизъм. Очния албинизъм предимно засяга очите, а кожата и косата са нормални или близки до естествения цвят. Деца с очен албинизъм нямат никакви отличителни белези на външен вид, затова проблеми с очите са първите симптоми на албинизма.

Албинизъм се дължи на генетична мутация, която се предава от родителите на детето. Мутацията нарушава производството на меланин, пигмента, който предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи. Меланинът е важен за правилното развитие на окото. Без меланин, ретината, светлочувствителната тъкан на задната част на окото и оптичните нервни влакна, които препредават изображения на мозъка, може да не се развиват правилно.

Някои от симптомите включват:

  • Неволеви, бързи движения на очите;
  • страбизъм (изместване на очите);
  • Чувствителност към ярка светлина (фотофобия);
  • далновидност (далекогледство), късогледство (миопия) и астигматизъм;
  • монокулярно виждане (разчита на зрението на едното око);
  • фовеална хипоплазия, състояние, при което ретината не се развива нормално преди раждането и по време на ранна детска възраст;
  • проблеми с очните нерви( нервните сигнали, изпратени от ретината през оптичния нерв към мозъка не следват обичайните маршрути); 

Хората с албинизъм могат да имат зрение, което варира от нормално до тежко увреждено. Виждането на близо често е по-добро от виждането надалеч. Като цяло, тези, които имат най-малко количество пигмент имат най-лошо зрение.

Албинизмът сам по себе си не може  да бъде лекуван. Въпреки това мже да се лекуват симптомте, които се причиняват от албимизма.  Например, страбизъм може да се лекува с очила или хирургична интервенция. Очила също могат да помогнат за подобряване на визията и намаляване на чувствителността към светлината. За децата със слабо зрение или влошено такова помощни средства като ръчни лупи могат да са от полза. За по-големи деца и възрастни, могат да се използват очила с малки телескопи, монтирани върху лещите.