Астигматизъм

Астигматизъм

Астигматизмът е дефект във формата на роговицата на окото. Обикновено роговицата и лещата на окото  са гладки и извити еднакво във всички посоки, за да може светлината да се съсредоточи върху ретината в задната част на окото. Въпреки това, ако вашата роговица или леща не е гладка и равномерно извита, светлинните лъчи не се пречупват правилно. Това се нарича рефрактивна грешка.

Когато роговицата е с неправилна форма, състоянието се нарича роговичен астигматизъм, ако формата на лещата се нарушава - лещовиден астигматизъм. В резултат и на двата вида астигматизъм, вашето зрение за близки и до далечни обекти е замъглено.

Хората може имат астигматизъм по рождение - в действителност, повечето хора вероятно са родени с някаква степен на астигматизъм и да го имат заедно с други грешки в пречупването: късогледство (миопия) или далекогледство (пресбиопия). Докато възрастните с по-висока степен на астигматизъм могат да осъзнаят, че зрението им не е толкова добро, колкото би трябвало, деца, които имат астигматични симптоми може да не са наясно, че имат проблем, и е малко вероятно да се оплакват от замъглено или изкривено зрение.

Причината, поради която форма на роговицата се различава при различните хора, е неизвестна, но вероятността от развитие на астигматизъм се наследява.

Понякога, астигматизъм може да се развие след очно заболяване, нараняване на очите или операция. Мит е, че астигматизмът може да се развие или влоши от четенето на слаба светлина или ако се седи много близо до телевизора.

Астигматичните симптоми могат да включват замъглено виждане или области на изкривена визия, преумора на очите, главоболие.

Обикновено, лек до умерен астигматизъм може да се коригира с очила или контактни лещи.

До скоро за лечние на астигматизъм се използваха  основно твърди контактни лещи (RGPs, наричани GP лещи). Сега обаче, меките лещи, наречени торични контактни лещи могат също успешно да коригират астигматизма. Меките торични лещи могат да са подходящи за някои случаи на астигматизъм, но ако имате тежка форма на болестта, твърдите контакти лещи  или очилата могат да бъдат по-добър вариант. 

При някои хора с астигматизъм, хирургията (включително и лазерната) може да бъде добра опция за коригиране на зрението.