Болест на Старгард

Болест на Старгард

Болестта на Старгард е най-често срещаната форма на наследена детска дегенерация на макулата.

Прогресивнта загуба на зрението, свързана с болестта на Старгард, е причинена от смъртта на специализираните и светлочувствителни фоторецепторни клетки в централната част на ретината, наречени общо - макула. Болестта на Старгард обикновено се развива по време на детството и юношеството. Хората с болестта на Старгард първо забелязват проблем с централното си зрение, което може да бъде замъглено, изкривено или да има тъмни области в полезрението. Перфиерното зрение обикновено не е засегнато, но цветовото възприятие може да се засегне в по-късните стадии на болестта.

Хода на заболяването варира за различните хора. При някои това заболяване прогресира бавно, след това се ускорява. Остротата на зрението прогресивно намалява на половина. Човек започва да вижда на 10 метра, това, което е нормално да вижда на 20. Стига се до почти пълна слепота.

Няма лек за болестта на Старгард нито за забавяне на развитието й. Въпреки това, генетични процедури вече са разработени и е вероятно, че те ще бъдат на разположение за лечение на болестта на Старгард в близко бъдеще.

Носенето на слънчеви очила за защита на очите от UV и ярка светлина може да бъде полезно.