Друзите на окото

Друзите на окото

Друзите са жълти отглагания под ретината.  Те са съставени от липиди и мастни протеини. Друзите не причиняват дегенерация на макулата, но тяхното наличие увеличава риска от развитието на тази болест.

Има различни видове друзи. "Твърдите" друзи са малки, отделени и далеч една от друга. Този тип друзи не могат да доведат до проблеми със зрението за дълго време.

"Меките" друзи са големи и сближени. Краищата им не са толкова ясно определени като на твърдите друзи. Този тип друзи увеличава риска от AMD.

Друзи на зрителния нерв

Друзите могат да се появят в зрителния нерв . Тези друзи са съставени от протеини и калциеви соли и обикновено се появяват и в двете очи. За разлика от друзите, свързани с AMD, друзите на зрителния нерв (известни също като друзи на оптичния диск) не са свързани със стареенето и често се появяват и при деца.

Друзите се появяват естествено с възрастта. Смята се, че те са резултат от повредена функция на окото за премахване на отпадъчни продукти, произведени в клетките на окото.

Точната връзка между дегенеративното заболяване на макулата и друзите не е ясна. Учените не са сигурни дали друзите са  причина за AMD или дали AMD и друзите са причинени от един и същ процес. Въпреки това, наличието на меки друзи е признак на AMD.

Повечето хора с друзи нямат никакви симптоми. Често при един рутинен преглед на окото могат случайно да бъдат открити. Твърдите друзи не са симптом на заболяване на очите. Въпреки това , наличието на голям брой меки друзи е ранен признак на свързана с възрастта макулна дегенерация ( AMD ). Симптомите  на AMD включват неясно виждане, затруднено виждане и празно или размазано петно ​​в центъра на зрението.

Не е нужно твърдите друзи  да се лекуват. Ако Вашият лекар открие тъврди друзи, той може да иска да ги наблюдава системно, за да се увери, че не се развиват в меки друзи.