Ерозия на роговицата

Ерозия на роговицата

Роговицата на окото е съставена от пет слоя. Най-външният слой е епитела. Когато епитела не е прилепнал правилно за долният слой на роговицата,се причинява заболяване, наречено ерозия на роговицата. Ако проблемът не се появява непрекъснато, се нарича периодична ерозия на роговицата.

Най-честият симптом на ерозия на роговицата е лека до тежка болка. Болката може да бъде особено неприятна сутрин след събуждане. Ако епитела не е здраво закрепен за долният слой на роговицата, при отваряне на клепачите може да причини откъсване на епитела.

Други симптоми включват:

  • Усещане за чуждо тяло в окото;
  • чувствителност към светлина;
  • Замъглено виждане;
  • сълзене на очите (особено при събуждане);
  • сухота.

Вашият очен лекар може да препоръча използване на мехлеми преди лягане. Може да се използват и капки „изкуствени сълзи” по време на деня, за да поддържате очите си влажни. Може да се постави специален вид контактна леща, която действа като превръзка за окото. Може да се прилагат антибиотици в продължение на няколко дни, докато епитела не оздравее.

Ако роговичната ерозия продължи или се повтори, въпреки взетите мерки , вашият очен лекар може да препоръча операция за подпомагане на заздравяването на епитела