Гъбичен кератит

Гъбичен кератит

Гъбичния кератит е инфекция на роговицата, която причинява болка, намалено зрение, чувствителност към светлина и разкъсване или секрет от окото. В резултат на инфекция от използването на контактни лещи или от нараняване на очите , гъбичния кератит обикновено се развива много бързо , и ако не се лекува , може да доведе до слепота. Гъбичката, обикновено отговаряща за този вид кератитна инфекция, е Фузарията.

Фузарията е гъбичка , намираща се в почвата , във водата , и по растения от целия свят , особено растящи в по-топъл климат . Гъбичния кератит може да се случи след увреждане на роговицата, включващо растителен материал , например, да бъдеш ударен в окото с палмово клонче .

Ако имате някакви симптоми на гъбичен кератит  като болка, намалено зрение, чувствителност към светлина и разкъсване или секрет от окото, се посъветвайте с фталмолога  си незабавно - лечението трябва да започне веднага, за да се предотврати възможна слепота.

Лечението на гъбичен кератит обикновено включва противогъбични очни капки и лекарства през за орален прием . Ако лечението не е ефективно за изчистване на инфекцията, може да се наложи хирургична намеса, включително роговична трансплантация. В някои случаи , дори роговичната операция няма да възстанови трайното увреждане на зрението и може да се стигне до слепота.