Хемангиома

Хемангиома

Хемангиома e доброкачественo туморно образувание, причинено от неправилно разрастване на кръвоноснитe съдове. Хемангиоми могат да се появят навсякъде по тялото, но най-често се появяват по лицето и шията. Макар че те могат да се появят с раждането, хемангиоми по-често се появяват по време на първите шест месеца от живота на детето.

Има два вида хемангиоми.

  • капилярни хемангиоми: капилярна хемангиома възниква във външните слоеве на кожата;
  • дълбоки хемангиоми: среща се в по-дълбоките слоеве на кожата или около окото;

Капилярните хемангиоми могат да се появят на клепачите, върху повърхността на окото (конюнктивата) или в очната кухина (орбита). Когато това се случи, хемангиомите могат да попречат на нормалното развитие на очите и евентуално да доведат до проблеми със зрението, включително амблиопия и глаукома.

Хемангиомите постепенно изчезват с времето. Половината от хемангиоми изчезват от петгодишна възраст, а 90 процента изчезват ​​до девет годишна възраст.

Капилярните хемангиоми обикновено се появяват през първите шест месеца. Те може да се проявят като червено до червено-лилаво петно или надигнати лезии по кожата

Лечението на хемангиома зависи от местоположението, размера и тежестта на увреждането и дали то причинява проблеми със зрението. Не всички хемангиоми трябва да бъдат лекувани. Хемангиоми близо до окото трябва да бъдат наблюдавани, за да се гарантира, че няма да доведат до проблеми със зрението.