Кератоконус

Кератоконус

Кератоконус е рядко състояние, при което обикновено кръглата, куполообразна роговицата става тънка и развива конусовидна издатина. Кератоконус буквално означава "конусовидна роговица."

Роговицата е много важна част от окото. Светлината навлиза в окото през роговицата, която пречупва и  фокусира светлинните лъчи, така че да можем да виждаме ясно. При кератоконус, формата на роговицата се променя и зрението се нарушава.

Причината за кератоконус все още не е известна. Някои учени смятат, че генетиката играе роля, тъй като около 10 процента от хората с кератоконус имат член на семейството с това заболяване.

Кератоконус обикновено засяга и двете очи, но симптомите на всяко око могат да се различават. Симптомите обикновено започват да се появяват при хора, които са в края на пубертета и в началото на 20-те години и могат да включват:

  • замъгляване на зрението;
  • нарушаване на зрението;
  • повишена чувствителност към светлина;
  • леко дразнене на очите.

Лечението често зависи от тежестта на симптомите. По време на ранните етапи, зрението може да се коригира с очила. Тъй като състоянието прогресира, може да се наложи носенето на твърди контактни лещи, така че светлината да влиза в окото и да се пречупва правилно. Трябва да се въздържате от търкане на очите, тъй като това може да влоши оплакванията.