Клетъчен артериит

Клетъчен артериит

Артериита (GCA) е възпаление (подуване) на артериите (кръвоносните съдове, които пренасят кръвта от сърцето). Когато артериите се подуят, те намаляват притока на кръв. GCA засяга артериите в областта на шията, горната част на тялото и ръцете. Тя се нарича черепен артериит, защото  се отразява на главата (черепа).

Тъй като тези кръвоносни съдове също транспортират кръв до очите, намаляването на притока от кръв може да предизвика внезапна, безболезнена загуба на зрението. Това състояние е известно като артериална исхемична оптична невропатия (AION)- форма на исхемична оптична невропатия.

Симптомите на артериита (GCA) могат да варират. Много хора имат усещане за тежко главоболие, болки в главата. GCA може да доведе до внезапна загуба на зрението или двойно виждане. Слепотата, причинена от GCA обикновено се появява първо в едното око, но може да се появи и в другото ако причината не се лекува.

Вашият лекар вероятно ще назначи стероидни таблетки. Много хора се чувстват по-добре скоро след започване на лечението, но то може да продължи и до 2 години.