Макулна дегенерация

Макулна дегенерация

Свързаните с възрастта дегенерация на макулата (AMD) е влошаване или повреда на макулата на окото. Макулата е малка част от ретината - светлочувствителната тъкан на задната част на окото. Макулата е частта от ретината, която е отговорна за центрaлното зрение, което ви позволява да видите фините детайли ясно.

Макулата съставлява само една малка част от ретината, но е много по-чувствителни към детайла, отколкото останалата част на ретината (наречена периферната ретината). Макулата е това, което ви позволява да вдявам игла, прочетете дребния шрифт, и прочитате пътни знаци. Периферната ретината дава периферно зрение. 

Много от възрастните хора развиват дегенерация на макулата, като част от естествен процес на стареене на организма. Има различни видове на макулата проблеми, но най-често е свързана с възрастта дегенерация на макулата.

При макулна дегенерация, може да имате симптоми като замъгляване, тъмни зони или нарушаване в централната част на зрението , а е възможно и трайна загуба на централното зрение. Болестта обикновено не засяга периферно зрение. 

При макулна дегенерация се образуват  отлагания, наречени друзи под ретината, а в някои случаи, се появяват  анормални кръвоносни съдове под ретината. Със или без лечение, рядко макулна дегенерация самостоятелно не причинява обща слепота. В много случаи въздействието макулна дегенерация върху зрението може да бъде минимална.

Когато макулна дегенерация води до загуба на зрението, то обикновено започва само с едно око, макар че може да засегне другото око по-късен етап.

Има два вида макулна дегенерация:

Суха, или атрофична  дегенерация на макулата с друзи.

Повечето хора, които имат макулна дегенерация имат суха форма. Това състояние е причинена от стареене и изтъняване на тъканите на макулата. Макулна дегенерация обикновено започва, когато малки жълти или бели парчета от мастни протеини, наречен друзи се появят под ретината. 

При суха дегенерация на макулата, загубата на зрението обикновено е постепенно. Хората, които развиват суха дегенерация на макулата, трябва внимателно да следят  централното си зрение. Ако забележите някакви промени в зрението, трябва да уведомите Вашия офталмолог веднага. Сухата форма може да се задълбочи и това да доведе до по-тежката форма на макулна дегенерация - Морка (ексудативна) дегенерация на макулата. Въпреки че няма лечение за сухата макулна дегенерация, някои хора могат да се повлияят добре от терапевтичен режим с витамини за суха дегенерация на макулата.


Използване на мрежа Amsler за тестване на дегенерация на макулата

Ако сте били диагностицирани със суха дегенерация на макулата, трябва да използвате диаграма, наречена мрежа Amsler всеки ден да следите състоянието на зрението си

За да използвате мрежата Amsler, носите очила за четене и задръжте мрежата на 12 до 15 инча от лицето си в добра светлина.

Закрийте едното око.

  • гледайте директно към централната точка с открито едно око и се опитайте да задъжите фокуса си върху нея.
  • Докато гледате директно в централната точка, забележете  дали всички линии на решетката са прави или всичк са изкривени, замъглени или тъмни.
  • Повторете тази процедура с другото око.
  • Ако някоя част на решетката изглежда вълнообразна, замъглена или тъмна, се обърнете към офталмолог.
  • Ако откриете някакви промени, докато гледате в мрежата, трябва да уведомите Вашия офталмолог незабавно.


Мокра или ексудативна дегенерация на макулата (наричан също неоваскуларна дегенерация на макулата)

Около 10 процента от хората, които имат макулна дегенерация имат Влажната форма. Тя може да причини повече щети на централното или перифреното зрение отколкото суха форма.

Мократа макулна дегенерация настъпва, когато анормални кръвоносни съдове започват да растат под ретината. Този растеж на кръвоносните съдове се нарича хороидална неоваскуларизация (CNV). От новите кръвоносни съдове може да изтече течност или кръв, замъгляващи централното зрение. Загубата на зрението от тази форма на дегенерация на макулата може да бъде по-бързо и по-забележимо от тази от сухата дегенерация на макулата.

Колкото по-дълго тези анормални съдове текат или да растат, толкова по-голям е рискът от загуба на зрението. Ако анормалните кръвоносни съдове са се появили в едното око, то има голяма вероятност да се появят и в другото. 

До този момент няма нито едно доказано лечение за суха форма на макулна дегенерация. Въпреки това, голяма научно изследване показва, че антиоксидантните, витамините и цинка може да намаят въздействието на макулна дегенерация при някои хора, като забавя прогресията си към по-напредналите стадии.


Лечение на мокра макулна дегенерация

Лечение на влажната форма на дегенерация на макулата може да включва използването на анти-VEGF лечение, термична обработка с лазер или фотодинамична терапия (PDT). Лечението на влажна макулна дегенерация обикновено намалява, но не елиминира риска от загуба на зрението.