Синдром на пигметна дисперсия

Синдром на пигметна дисперсия

Синдром на пигметна дисперсия е състояние, при което се увеличава размера на пигмента, който дава цвят на ириса и се разпространява в другите части на окото. Малките гранули от пигмент могат да запушат дренажната система на окото , причинявайки проблеми с очното налягане.

За да се поддържа постоянно, здравословно налягане, окото постоянно произвежда малко количество вътреочна течност, която изтича от окото. Ако водната течност не излиза от окото правилно, вътреочното налягане се натрупва и с течение на времето  причинява увреждане на зрителните нервни влакна . Това състояние се нарича глаукома. Когато синдрома на пигментната дисперсия напредне до този етап  се нарича пигментна глаукома.

Много хора със синдром на пигментна дисперсия нямат никакви симптоми, но при някои може да се получат замъгляване на зрението или бели петна. Дори да имате пигментна глаукома отново може да не се забележат някакви симптоми.

С течение на времето, тъй като зрителният нерв се повреджда все повече, могат да се забалежат белите петна в полезрението. Ако всички оптични нервни влакна умрат, това състояние води до пълна слепота.

Ако имате синдром на пигментна дисперсия , трябва да се посъветвате с Вашият офталмолог, за да се намали риска от развитие на пигментна глаукома.

Лечението на пигментната глаукома е същото като лечението на глаукома, включително лекарствата, лазерната терапия или операция.