Трахома

Трахома

Трахомата е инфекция на окото, засягаща и двете очи и е водеща причина в света за предотвратимата слепота. Трахомата се причинява от бактерия, наречена Хладимия трахоматис .

В ранните етапи , трахома причинява конюнктивит ( розово око ) . Ранните симптоми , които започват да се появяват в рамките на 5 до 12 дни от контакта с бактерията , могат да включват лек сърбеж, дразнене на очите и клепачите и сълзене от очите . С напредването на инфекцията , тя причинява болка в очите и замъглено зрение. Ако инфекцията е нелекувана, в окото се появяват белези. Това води до обръщане на миглите навътре към окото , състояние, наречено трихиазис . Това непрекъснато дразнене може да доведе до развитието на язва на роговицата и загуба на зрението.

Началният стадии на трахома рядко причинява проблеми. Смята се, че рецидивиращата инфекция е това, което може да доведе до белези, усложнения и слепота. Като цяло отнема години преди трахома да може да доведе до загуба на зрението.

Симптомите включват сърбеж и дразнене на очите и клепачите, сълзене от очите ,  болки в очите и замъглено зрение.

С напредването на инфекцията , миглите, обърнати към окото, надраскват  роговицата. Ако това състояние не се лекува, роговицата става мътна  и в крайна сметка може да доведе до язви.

Антибиотиците са ефективни при лечение на ранни случаи на трахома . Ранното лечение може да предотврати усложнения в дългосрочен план .

По-напредналите случаи на трахома могат да изискват операция, за да се промени позицията на миглите , които растат навътре към окото. Тази операция може да Ви помогне да избегнете допълнителното увреждане на роговицата.Роговична трансплантация е друга хирургична опция, ако роговицата е станала толкова замъглена , че зрението е сериозно нарушено.

Добрата хигиена , като миене на ръцете и миене на лицето, е доказано, че намалява разпространението на трахомата.