Амблиопия

Амблиопия

Когато едно око развива добрo зрение, а другото - не, окото с по-лошото зрение се нарича амблиоптично. Обикновено, болестта засяга само едното око. В случаите когато и двете очи са „мързеливи”, състоянието се определя като двустранна амблиопия.

Състоянието е често срещано- приблизително два или три от всеки 100 души имат амблиопия. Най-доброто време за започване на лечението е в кърмаческа възраст или ранна детска възраст.

За да е нормално зрението на човек,  е важно  и двете очи да се развиват наравно. След първите девет години от живота си, визуалната система е обикновено напълно развита и обикновено не може да се променя.

Ако лечението на амблиопията не е започнало възможно най-рано, могат да се появят няколко проблема, които може сериозно да повлияят на  зрението от детството и в зряла възраст:

 • Амблиоптичното око може да развие сериозен, постоянен зрителен дефект;
 • Дълбочинното възприятие (в три измерения), могже да бъде загубено
 • Ако друга болест засегне здравото око, това може да означава  влошаване на общото зрение за цял живот.

Какво е рефрактивна/анизометропична амблиопия?

Когато окото фокусира светлината върху ретината се образува визуална картина. Рефрактивна грешка се получава, когато светлината не е правилно фокусирана в очите и изображенията са размазани. Когато едно дете има рефрактивна  амблиопия, това означава, че има различна степен на пречупване  във всяко око. Когато това е така, мозъкът ще използва основно по-добре виждащото око и по същество ще "изключи" възприятието от болното. На първо място, очилата могат да помогнат чрез коригиране на грешките в пречупването и в двете очи, което им позволява да работят еднакво добре заедно.

Не е лесно да се разпознае амблиопия (мързеливо око) при деца. Детето може да не бъде наясно, че има проблем. Освен ако не се наблюдава изкривяване на окото или друго видимо състояние, често няма начин родителите да забележат проблем.

Някои симптоми на амблиопия (мързеливо око) включват:

 • Лошо зрение в едното око или общо лошо зрение
 • Вглеждане, накланяне на главата или затваряне на едното око, за да се фокусира добре 
 • Лошо възприемане в дълбочина (затруднена преценка  на относителните разстояния между обектите)
 • Главоболие

Амблиопия има три основни причини:

 • Страбизъм 
 • Нееднакъв фокус фокус и грешки в рефракцията (пречупването) на картината (Грешките при рефракцията са очни състояния, които се поправят с очила или контактни лещи. Амблиопия се получава, когато едно око не е на фокус, защото е по-късогледо, далекогледо, или по-астигматично от другото)
 • Замъгляване на ясни очни тъкани (Заболяване на очите, като например катаракта (помътняване на лещата на окото) може да доведе до амблиопия. Всеки фактор, който пречи на изображението да бъде фокусирано върху ретината в задната част на окото може да доведе до развитието на амблиопия при деца. Това често е най-тежката форма на амблиопия.)

Лечение с превръзка на окото

Ако рефрактивна амблиопия е налице, очилата могат да се предписват за коригиране грешките при фокусиране. Ако очилата не помогнат за подобряване на зрението на детето, е необходимо носенето на превръзка  обикновено в продължение на седмици или месеци. Покриването на  „силното” око на детето с пластир принуждава детето да използва своето „слабо” око. Друг начин да се постигне тази техника е да се размие визията в силното око със специални капки за очи или чифт очила с размазан обектив пред силното око.

Амблиопия обикновено се лекува преди операция за коригиране на изкривеното око или кривогледство, но лечението с  превръзка или замъгляване с капки за очи често  продължава и след операцията.

Ако вашият офталмолог открие катаракта или друг проблем в очите, може да се наложи да коригирате проблема, който причинява амблиопия по оперативен път.

Възможната загуба на зрението е предотвратима.

Успехът в лечението на амблиопията също зависи от:

 • Колко тежка е амблиопията
 • На колко години е детето, когато лечението е започнало.

Ако проблемът е открит навреме и се лекува от по-рано,състоянието при повечето деца се подобрява. Амблиопията, причинена от страбизъм или неравни рефрактивни грешки може да бъде лекувана успешно през първите девет години и обикновено не се появява отново.

Ако амблиопията не е откриата в ранното детство, лечението не може да бъде успешна.