Цитомегаловирус ретинит

Цитомегаловирус ретинит

Цитомегаловирус ретинит (CMV ретинит) е сериозна вирусна инфекция на ретината. Най-често се среща при хора с отслабена имунна система.

CMV ретинит е причинен от цитомегаловирус, един от херпесните вируси, които инфектират по-голямата част от възрастните. Повечето хора са били изложени на вируса, но по-голямата част от хората, които имат цитомегаловирус нямат симптоми на инфекция. При по-възрастни хора с по-слаби имунни системи, увреждане на ретината може да се получи, когато вирусът се разпространява от херпес зостер по челото и носа.

Симптомите на CMV ретинит  могат да започнат с бавно замъгляване на зрението в продължение на няколко дни. Често тези симптоми водят до загуба на периферното зрение. Симптомите обикновено се появяват първо в едното око, но често прогресират и  до другото око. Без лечение или подобряване на имунната система, CMV ретинит разрушава ретината и уврежда зрителния нерв, което води до слепота.

Укрепване на имунната система е важна част от лечението на CMV ретинит. Съществуват и специфични CMV ретинит процедури. Ганцикловир и други антивирусни лекарства са на разположение  и те могат да се прилагат орално, интравенозно,  вътреочно инжектиране (инжекция в окото). Често лазерната хирургия е необходима за укрепване на ретината.

Въпреки лечението, зрението, изгубено заради CMV ретинит не може да бъде възстановено.