Далтонизъм

Далтонизъм

В ретината има два вида клетки, които идентифицират светлината – пръчковидни и конусовидни. Пръчковидните разпознават само светло и тъмно и са много чувствителни към ниски нива на осветеност. Конусовидните клетки разпознават цветовете и са концентрирани в близост до центъра на зрението ви. Последните от своя страна са 3 вида и разпознават 3 основни цвята: червен, зелен и син. Мозъкът използва информация от тези три клетки и определя нашето възприятие за цветовете.

Далтонизмът може да се получи, когато една или повече от конусовидните клетки липсват, не работят. Тежкия далтонизъм  настъпва, когато всички три вида конусовидни клетки отсъстват.

Има различни степени на далтонизъм. Някои хора изпитват лека трудност  да разпознаят светли цветове при слаба светлина. Други не могат да различават някои цветове в каквато и да била светлина. Най-тежката форма на далтонизъм, в която всичко се вижда в нюанси на сивото, е необичайна. Далтонизмът засяга обикновено в еднаква степен и двете очите и състоянието остава непроменено през целия живот.

Освен в най-тежката си форма, далтонизмът не влияе на остротата на зрението. Невъзможността да видите всички цветове на всичко, и виждате само в нюанси на сивото се нарича изтекла ахромпатосия. Това рядко заболяване, често се свързва с амблиопия, нистагъм, чувствителност към светлина и лошо зрение.

Не съществува лечение за вродения астигматизъм. Той обикновено не причинява значителни увреждания. Въпреки това, има специални контактни лещи и очила, които могат да помогнат до някаква степен на хората с далтонизъм.