Невус

Невус

Невусът в очите е често срещан, доброкачествен, пигментирал израстък, подобен на бенка на кожата. Невусът може да се появи или в предната част на окото, около ириса, или в оцветената част на окото, или под ретината в задната част на окото. Невусът под ретината се нарича хороиден невус.

Докато повечето невуси са безвредни,  все пак трябва да се преглеждат редовно, защото очния невус би могъл  да се превърне в очна меланома или рак на окото.

Невусът се дължи на клетки, наречени меланоцити, които произвеждат пигмент. Повечето от времето, меланоцитите са разпределени равномерно, но понякога те образуват групи, което води до развитието на невуси. Невусът почти никога не причинява никакви симптоми. Много рядко от хороидния невус може да изтече течност или да причини растеж на анормални кръвоносни съдове. Това може да доведе до отлепване на ретината, мигащи светлини и загуба на зрението.

Повечето невуси не се нуждаят от лечение, и  по принцип не е препоръчително да се отстраняват хирургически. В редки случаи, когато невусът се намира на външната стена на окото и е станал козметичен проблем, може да се прибегне към операция. Невусът, който е разположен по-навътре в окото не трябва да се  премахва, тъй като има опасност за окото при операцията.