Оптичен неврит

Оптичен неврит

Оптичния неврит е възпаление на зрителния нерв. Смята се, че е автоимунно заболяване, при което имунната система на организма погрешно атакува тъканта на зрителния нерв, което води до неговото подуване и нарушаване на функцията му.

За да можем да виждаме, зрителния нерв пренася нервни импулси от очите към мозъка, където те се интерпретират като картина. Повреда или инфекция на зрителния нерв може значително да повлияе на зрението.

Има различни причини за неврит на зрителния нерв. Може да бъде свързан с други заболявания и състояния. Например, неврита на зрителния нерв може да е симптом на множествена склероза. В повечето случаи, обаче, неврита на зрителния нерв се появява с неизвестна причина.

Състоянието може да зсегне едното или и двете очи. При децата обикновено са засегнати и двете, докато  при възрастните е братно. Симптомите могат да се появят внезапно и могат да включват бързо и тежко намаление на зрението (в едното или двете очи), замъгляване или отслабване на зрението. Може да бъде нарушено и възприятието на цветовете (те са скучни и бледи).

За щастие, повечето хора с неврит на зрителния нерв възстановяват голяма част от зрението си без лечение. Възстановяването обикновено започва в рамките на няколко седмици след появата на болестта, и може да продължи в продължение на няколко месеца. Някои хора, обаче, не могат да възстановят нормално си зрение, особено ако те са имали болести като например множествена склероза.