Проблеми със зрението при диабет

Проблеми със зрението при диабет

Диабетът е болест, която засяга способнотта на тялото да произвежда или използва инсулин, който от своя страна контролира нивото на кръвната захар (глюкозата) в кръвта. Въпреки, че глюкозата е основен и важен източник на енергия за клетките в организма, нейното повишено количество за по-дълъг период от време може да причини много проблеми в тялото, включително да засегне  сърцето, бъбрените, кръвоносните съдове и кръвоносните съдове в очите.

Състоянието, при което кръвоносните съдове в очната ретина се подуват, потичат, затварят напълно или ако необичайни кръвоносни съдове се появят на повърхността на ретината се нарича диабетна ретинопатия.

Хората, при които има най-голям риск от появата на диабетна ретинопатия са тези, които страдат от диабет-лош контрол на захарта, бременни жени, хора с високо кръвно налягане или хора с висока концентрация на липиди в кръвта. Също хора от определени етнически групи като афро-американци, латиноамериканци и индианци са предразположени към това заболяване . Има проучвания, които потвърждават, че диабета е сред най-рисковите причинители на загуба на зрението сред латинопамериканците.

Запомнете: Диабетът може да причини зрителни промени дори и ако не страдате от ретинопатия. Ако нивата на кръвната захар се променят бързо, се засяга  формата на очната леща като това причинява замъглено виждане. То се нормализира след като нивото на кръвната захар се върне в нормалните си граници.