Птозис

Птозис

Птозисът е увисване на горния клепач. Клепачът може да увисне само малко, или може да покрие изцяло зеницата. В някои случаи, птозиса може да ограничи и дори да блокира нормалното зрение. Той може да се появи при деца и възрастни и може да бъде лекуван с операция .

Птозиса може да:

  • Засяга едния или двата клепача;
  • Може да бъде наследен;
  • Да присъства по рождение;
  • Се появи на по-късен етап в живота.

Ако едно дете се ражда с птозис, то състоянието се нарича "вроден птозис ". Вроденият птозис често е причинен от слабото развитие на мускула, който повдига клепачите, наречен повдигащ мускул. Това състояние обикновено не се подобрява от само себе си, с течение на времето. При умерен до тежък вроден птозис може да се наложи лечение на детето с оглед на това зрението да се развива нормално. Най-очевидният знак за птозис е увисването на самия клепач. Птозисът може да засегне едният или двата клепача. Може да присъства по рождение или се появи по-късно в живота. При вроден птозис по горните гънки на клепачите може да се появи асиметрия.

Децата с птозис може също често да повдигат брадичка и да накланят главата си назад, за да виждат изпод увисналия  клепач или да вдигат вежди в опит да повдигнат клепачите си . И двете са признаци, че детето се опитва да използва и двете си очи за да вижда. С времето, необичайните позиции на главата могат да доведат до деформации в главата и шията.

При възрастни, най-честата причина за птозис е разделянето или разтягането на сухожилието  на повдигащия мускул на окото. Този процес може да се появи в резултат на стареене , след операция на катаракта или друга операция на очите  или в резултат на нараняване.

Лечение на птозис при възрастни

Офталмолог може да определи причината за птозиса и да планира най-доброто лечение . Ако е необходимо лечение , обикновено то е хирургично . Понякога една малка кръпка за повдигането на мускулите и премахване на излишната кожата около очите (наричано блефаропластика ) може да повдигне клепача достатъчно . По-тежката форма на птозис изисква закрепяне и подсилване на повдигащия мускул.

Лечение на вроден птозис

В повечето случаи лечението на детски птозис е хирургично. Ако е налице еамблиопията, лечението се провежда с превръзка, очила , или капки за очи. При определянето на това дали е необходима операция и коя процедура е най-подходящията , офталмолога Ви ще разгледа няколко важни фактора:

  • Възрастта на детето;
  • Дали единият или двата клепача са засегнати;
  • Височината на клепача;
  • Силата в мусикула за повдигане и затваряне на клепача;
  • Движенията на окото