Рак на окото

Рак на окото

Ракът на окото е злокачествено заболяване , което започва и се развива в очите (очен меланом).

Най-често срещаният рак на окото е меланомата, известна също като очна меланома. Меланомът е вид рак , който се развива в клетките, отговорни за производството на пигмент. Въпреки, че това е най-често срещаният вид рак на окото при възрастни, очната меланома е рядкост.

Очната меланома е известна също като увеална меланома, тъй като обикновено се развива в очната ябълка. Меланомът почти винаги се развива в рамките на пигментния слой на лигавицата на окото. По-малък брой меланоми се развиват в ириса. Меланомите в ириса обикновено растат бавно и като цяло не се разпространяват  в други части на тялото.

Основен вътреочен лимфом

Основният вътреочен лимфом ( лимфом на окото ) е вид рак, който засяга белите кръвни клетки  в организма или лимфоцитите, разположени по цялото тяло. Лимфомът може да започне от органи като белите дробове , стомаха и рядко - очите .

Двата основни вида на лимфом са болест на Ходжкин и Неходжкинов лимфом. Повечето хора, заболяли от  вътреочен лимфом са в напреднала възраст или имат нарушения, които отслабват имунната система като СПИН. Вътреочният лимфом често съпътства лимфома на мозъка , наречен първичен лимфом на централната нервна система ( PCNSL ) .

Ретинобластома

Ретинобластомата засяга малки деца. Причинява се от генетична мутация, която започва в ретината. Нервните клетки започват да растат и да се размножават, а след това обикновено се разпространяват в окото и други части на тялото.

Други видове рак също могат да повлияят на очите. Орбиталния рак засяга околните тъкани на окото, включително и мускулите , които движат очната ябълка и нервите, прикрепени към нея.