Субконюнктивален кръвоизлив

Субконюнктивален кръвоизлив

Субконюнктивален кръвоизлив е подобен на обикновена синина на кожата -  като синина на окото. Той обикновено се появява като концентрирано червено петно ​​ или много разпръснати червени петна , върху бялата част на окото. Червенината е кръв под конюнктивата , ясната мембрана, която покрива бялата част на окото (наречена склера), и вътрешните клепачи.

Това е обща малка проява. Кръвоизлива почти винаги е безобиден и се лекува от само себе си . Той не влияе на зрение и обикновено не причинява болка. Обикновено няма усещания или симптоми , освен видимото наличие  на червено петно ​​. Всъщност, вие дори може да не сте наясно, че имате кръвоизлив , докато не го видите в огледалото.

В конюнктивата се съдържат много кръвоносни съдове и капиляри (най-малките кръвоносни съдове в тялото). Те могат да се спукат, причинявайки изтичане на кръвта  между конюнктивата и склерата . Това незначително кървене по външната мембрана на окото всъщност е това, което причинява  ярко червеното петно ​​по окото.

Най-честите причини са кашляне, кихане, напрежение, или други подобни действия, които временно повишава кръвното налягане във вените, което води до малко разкъсване в кръвоносните съдове или капилярите. Кръвоизливът може да се появи поради травма на окото,  дори и  от незначителни травми, причинени от търкане на очите.

Други чести причини за кръвоизлив са захарен диабет, високо кръвно налягане както и големи приемани количества на някои лекарства като аспирин или разредители на кръвта, които оказват влияние на кървния поток в организма.

Третирането на кръвоизлива обикновено не е необходимо. С течение на времето, кръвта бавно ще изчезне и изчисти от само себе си. Това може да отнеме няколко дни или седмици, в зависимост от размера на кръвоизлива.