Видове глаукома


Първична (наричана още хронична глаукома) е характерна за възрастните хора и е най- често срещания тип глаукома.

Първичната глаукома бива откритоъгълна и закритоъгълна. Характеризира се с повишаване на вътреочното налягане.

Друг вид глаукома е Глаукомата на нормалното вътреочно налягане. Характеризира се с прогресивно увреждане на оптичния нерв и загуба на зрение при статистически нормално вътреочно налягане. Този вид глаукома се свързва с недостатъчно кръвооросяване на оптичния нерв, което води до смърт на клетките му.

Детската глаукома е рядка и започва в ранно детство, в детството или в юношество. При откритоъгълната глаукома, съществуват малко симптоми в ранните етапи и ако не се лекуват, може да настъпи слепота. Както повечето видове глаукома, този вид се смята за наследствен.

Вродената глаукома е вид детска глаукома, която обикновено настъпва скоро след раждането, въпреки че може да бъде забелязана по-късно, в първите години от живота на детето. За разлика от детската глаукома, вродената често има забележими признаци, включващи сълзене, светло-чувствителност и замъгляване на роговицата.

Вторична глаукома

Развива се в резултат на травма на окото, тумор или напреднали форми на катаракта или диабет. Също така може да се причини от определени медикаменти, като стероиди. Този вид глаукома може да бъде умерена или тежка. Видът лечение зависи дали глаукомата е откритоъгълна или закритоъгълна.